Изложба слика и објеката Зорана Велимановића

24. јуна 2020.

pozivnica (1) 3

У Галерији Андрићевог института у недјељу, 28.06. са почетком у 19:30 х биће отворена изложба слика и објеката умјетника Зорана Велимановића. На свечаности поводом отварања изложбе о стваралачком опусу умјетника говориће ликовни критичар и новинар Маја Живановић, аутор изложбе Зоран Велимановић и директор Андрићевог института Емир Кустурица.

Догађај ће употпунити наступ јединствених извођача древне српске и балканске вокалне музике браће Теофиловић.

Изложбом слика и објеката Зорана Велимановића биће представљено око четрдесетак дјела, од интимистичних објеката до монументалних композиција, која чине јединствену цјелину и приказ су Велимановићевог тридесетогодишњег умјетничког рада. Приредио је 35 самосталних изложби, а дјела му се налазе у приватним и јавним колекцијама у земљи и свијету. Подједнако је посвећен скулптури, објектима и сликарству.

Из каталога који прати изложбу издвајамо дио текста ликовног критичара и новинара Маје Живановић.

Стваралаштво Зорана Велимановића скоро три деценије уназад представља засебну целину метаморфоза и ружног и лепог, аутентичних људских прича, обједињених у различитим тематским и колоритским циклусима. Темељан мануелни рад, склоност ка минуциозној посвећености детаљима и мноштво симбола и порука – главне су карактеристике његовог плодног опуса. У Велимановићевој уметности, слике и објекти носе скривене слојеве, са континуирано присутном противречношћу између света светлости и света таме. Сваком новом изложбом, остаје јединствен, иако понире у препознатљиве универзуме медиалног и ренесансног духа фантастике.

Scroll to Top