Отворен научни скуп „Економија и криза“

12. септембра 2014.

Ekonomija i kriza u Andricgradu

У Андрићевом институту у Андрићграду отворен је научни скуп „Економија и криза – треба ли нам нови одговор“, на коме учествује око 80 аутора из Србије, БиХ, Хрватске и Црне Горе.

Научни скуп отворио је проректор за наставу Универзитета Источно Сарајево Стеван Трбојевић, а након уводног излагања учесницима се обратио предсједник Научног одбора „Економија и криза“ Спасоје Тушевљак.

„На овом скупу расправићемо питање о кризи, о томе да ли нас досадашња научна, оперативна, истраживачка искуства могу нешто научити и да ли је ово криза атипична и другачија од искустава из прошлости? Ово је први скуп научне врсте коју организује Универзитет и скуп највишег формата, јер је мултидисциплинаран, а окупља филозофе, правнике и економисте“, изјавио је Тушевљак.

За сутра је заказан наставак дискусија, полемика и синтетизовање закључака.

Тушевљак сматра да ће учесници скупа успјети да постигну консензус о порукама са скупа зато што су мишљења различита, како у идеолошком, тако и у доктринарном смислу.

„Сада живимо у ери доминације капитализма и финансијског империјализма и то су озбиљна питања за велике земље, а поготово за нас мале“, закључио је он.

Ekonomija i kriza u Andricgradu 2

Професор Факултета политичких наука у Београду Мирољуб Јефтић рекао је да су учесници скупа аутори из различитих области, па ће полемика из области економије и кризе бити здравија и квалитетнија.

„Посебно изражавам задовољство што се скуп одржава у Андрићграду, у месту стварања и оживљавања историје“, рекао је Јефтић.

Он је изразио чуђење поступцима омладине локалног СДС-а, „који негирају рад и стваралаштво Емира Кустурице и рекао да својим понашањем исказују елементарно непоштовање“.

Научни скуп завршава се сутра, а одржава се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

СРНА

Scroll to Top