Представљање збирке песама „Занатски дом“ Ђорђа Сладоја на Сајму књига

11. јула 2019.

0C0A2358

У оквиру четвртог међународног Сајма књига, у Андрићевом институту уприличено је представљање збирке песама „Занатски дом“ Ђорђа Сладоја, овогодишњег добитника „Дисове награде“ за целокупно стваралаштво.

– Гледао сам Херцеговце који „што очима виде, рукама створе“. Они праве кућу од темеља до крова, обликују дрво и камен. Тим мајсторима сам помало завидео, а много више сам им се дивио. Тако је започела прича о занатима. „Иницијална каписла“ је у „Тужбалици о старим занатима“ – рекао је Сладоје – Сви ови лирски јунаци повезани су са песништвом, а критичари ће то, наравно, тумачити као аутопоетички исказ. Ја од мајстора којима сам овом књигом покушао да понудим сигуран дом, тражим да не одустану.

О врсном песнику са 22 вредне збирке песама иза себе и свим важним наградама за поезију, говорио је уредник Сајма књига у Андрићграду Желидраг Никчевић.

– Овакве књиге доказују да се о квалитету наше поезије не може добро просуђивати на основу квалитета наше стварности, раскорак је превелик. Данас најзначајнији представних стражиловске лирске нити у српском песништву, брижљиво дозира понајбоље традицијске рефлексе, претачући некадашње употребе језика у нову, опет животворну – нагласио је Никчевић.

Scroll to Top