Програм за наступ Панчевачког српског црквеног певачког друштва

26. децембра 2014.

Pevacko drustvo iz Panceva

Панчевачко српско црквено певачко друштво (ПСЦПД), основано 1838. заузима једно од најзначајних места у музичкој историји српског народа и културе. Друштво није прекидало са радом до данашњег дана. Најсветлији су периоди рада великих личности: Проте Васе Живковића, Николе Ђурковића, Даворина Јенка, Корнелија Станковића, Мите Топаловића, Јована Бандура и др. Једно од најзначајнијих историјских дела о почетцима српске музичке културе, „Споменицу Панчевачког српског црквеног певачког друштва 1838-1938“, написао је Др Миховил Томандл. Друштво је опстало и у најтежим комунистичким временима певајући само на литургији. Захваљујући академику Димитрију Стефановићу, традиција певања хора на Велики петак (од 1887) одржала се до данас.

У јесен 2000. године Вера Царина је почела рад са хором. Од тада се друштво обнавља и омасовљује. Дечији хор друштва постоји од 2003. године. Данас њиме диригује Борјана Стражмештеров.

У последњем периоду, после ”препорода”, Друштво је објавило је седам аудио издања, нотно издање Вечерње на Велики Петак и Литургију Мите Топаловића, затим Монографију Фестивала духовне музике (2014) и репринт ”Споменице” Томандла. Своја дела поводом Јубилеја Друштва посветили су: Рајко Максимовић „Тебе Бога хвалим“(2008), Димитрије Големовић „С нами Бог“ (2008) и Кореографску кантату „Банат“ (2013) и Душан Максимовић – Думакс: „Текла ми је ладна вода Бистрица“ (2008). Владимир Кајловиц режирао је документарни филм о Друштву „Поју Богу мојему“.

У свом дугом радном веку Друштво је добило и освојило многа признања и награде од којих је вредно издвојити: кумтво и застава Краља Петра Другог (1838); Орден Светог Саве Трећег и Другог реда; Награда града Панчева (2008), Орден Теодора Вршачког; Медаља Миша Анастасијевић. Из мноштва највиших признања на интернационалним и домаћим фестивалима издвајамо: Награда Војислав Илић, – Највише признање Фестивала „Хорови међу фрескама“, у Београду, 2014. Освоено по пети пут, звање Лауреата другог степена у Гродном, Белорусија; најбоље извођење духовне композиције – „Златна вила“ – Приједор, Република Српска, Апсолутни победник Нишких хорских свечаности 2014. године.

мр Вера Царина, соло певач и диригент, из Панчева, студирала је и магистрирала соло певање у класи Клавдије П. Радченко, клавир у класи Риме Т. Голубјеве и камерну музику у класи Николаја К. Кондратјука, на Државном конзерваторијуму „П. И. Чајковски“ у Кијеву, Украјина. Данас је активна као професор камерне музике, диригент и певач.

Вера је била уметнички директор и организатор Божићних и Ускршњих концерата и селектор Међународног фестивала „Панчевачки дани духовне музике“ као градских манифестација; Суорганизатор је на манифестацији Дани проте Васе; Један је од оснивача Такмичења младих талената ”Мита Топаловић” у Панчеву. Диригент је и уметнички руководилац Панчевачког српског црквеног певачког друштва од 2000. године до данас. Са овим ансамблом остварила је многобројна гостовања и добитник је награда на фестивалима и такмичењима у земљи и иностранству. Издвајамо награде диригенту: на Фестивалу ”Богородица Достојно јест”, Бугарска; ”Награда Војислав Илић” најбољем диригенту-за истраживачки рад и извођење капиталног дела савремене српске православне духовне музике”, награда Про-футуро, за допринос развоју мултикултурализма и мултиетичности; Повеља за успехе на пољу уметности Града Панчева (2010); Грамата признања Владике банатског, господина Никанора којом је уврштена у ред црквених добротвора…

Аутор је научних радова и предавач на многим научним скуповима и конференцијама на тему хорске духовне музике (Јоенсу, Финска; Поморје, Бугарска; Сремски Карловци и др.). Аутор је седам аудио издања. Приредила је неколико зборника за Литургију, Јутрење на Васкрс, Венчање и Вечерњу службу. Најзначајнији рад представља ”Вечерње на Велики Петак”. Управо је издата и њена Монографија ”15 година међународног фестивала Панчевачки дани духовне музике”.

Диригент
Вера Царина

Достојно јест – Корнелије Станковић (1831 – 1865) – 4 мин.
Богородице дјево – Коста Манојловић (1890 – 1949) – 2 мин. 30”
Величаније – Хармонизација У. Танделов – 3 мин.
Царице небеснаја – Непознати аутор – 5 мин.
Кто Бог велиј – Властимир Перичић (1927 – 2000) – 2 мин.
Слава во вишњих Богу – Исидор Бајић (1878 – 1915) (прилагодила Тамара Петијевић) – 4 мин.
Пета руковет – Солисти: Марија Фукс – сопран, Игор Куртз – тенор, Синиша Радин – тенор – Стеван Стојановић Мокрањац (1856 -1914) – 12 мин.
Ах кад тебе љубит не смем – Мита Топаловић (1849 — 1912) (стихови проте Васе Живковића) – 3 мин.
Ја сам рођен тамо на салашу – Данило Даниловић и Саша Петровић – 3 мин.
Српкиња – Исидор Бајић (1878 – 1915) – 3 мин.

Scroll to Top