Промоција четвртог броја „Историјских свезака“

12. априла 2014.

Istorijske sveske 4

У Андрићевом институту у Андрићграду сутра ће бити промовисан четврти број „Историјских свесака“, у издању Историјског одјељења Андрићевог института.

Тема четвртог броја, који се као и претходна три бави Првим свјетским ратом, је болница у Ваљеву у којој су се у периоду 1914-1915. година лијечили и српски, али и остављени аустроугарски војници.

„Ваљевска болница је, лијечиће и аустроугарске војнике, показала да је Србија била и симбол жртве и симбол хуманости“, речено је Срни у Андрићевом институту.

Нови, четврти број „Историјских свесака“ биће представљен сутра у 12.00 часова у Андрићевом институту у Андрићграду.

Међународни одбора Андрићевог института за обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата формиран је 1. децембра прошле године, када је и дефинисан програм обиљежавања ове значајне годишњице.

У оквиру овог програма предвиђене су бројне активности попут изложби, стручних разговора, издавачких пројеката, документарних филмова, умјетничких садржаја, филмских фестивала.

Међу планираним активностима предвиђено је да Одбор упознаје јавност са историјским садржајима о Првом свјетском рату и посредством „Историјских свесака“.

Одбор је 5. јануара представио први број „Историјских свесака“ – препис писма некадашњег гувернера БиХ Оскара Поћорека написаног 28. маја 1913. године из кога је видљиво да су 13 мјесеци прије Сарајевског атентата и 14 мјесеци прије Аустроугарске објаве рата Србији постојали планови за почетак Првог свјетског рата.

Почетком фебруара промовисан је други број који садржи историјски значајан документ о томе како је адвокат Рудолф Цистлер утврдио озбиљне мањкавости и упитност начела легимитета судске пресуде „младобосанцима“.

Трећи број „Историјских свесака“, који је представљен 15. марта, између осталог, садржи преглед српске штампе о погромима Срба 1914. године, након Сарајевског атентата.

СРНА – Татјана Парађина

Scroll to Top