Сутра промоција новембарског броја „Историјских свесака“

29. новембра 2014.

Andrićev institut cover

У Андрићевом институту у Андрићграду сутра ће бити промовисан новембарски број „Историјских свесака“, које једном мјесечно приређује Историјско одјељење овог института.

„Историјске свеске“ у једанаестом броју, између осталог, доносе велики текст о српској војсци у Првом свјетском рату, као и о политици Аустроугарске према Србији 1913. године.

Нови број доноси и Извјештај професора Московљевића о српским ђацима у Русији за вријеме Првог свјетског рата, Историјски извор: Предвиђање будућности или зашто је Русија ступила у Свјетски рат, те текст о страним медицинским мисијама у Србији 1914. године и друге теме.

О новом броју „Историјских свесака“ на сутрашњој промоцији говориће главни и одговорни уредник „Историјских свесака“ и директор Андрићевог института Емир Кустурица.

Промоција ће бити одржана сутра у Андрићевом институту са почетком у 13.00 часова.

Први број „Историјских свесака“ – препис писма некадашњег гувернера БиХ Оскара Поћорека написаног 28. маја 1913. године из кога је видљиво да су 13 мјесеци прије Сарајевског атентата и 14 мјесеци прије аустроугарске објаве рата Србији постојали планови за почетак Првог свјетског рата, промовисан је 5. јануара у Андрићевом институту у Андрићграду.

СРНА – Татјана Парађина

Scroll to Top