Приређена изложба графика Бојана Оташевића у Галерији „Лубарда“

7. маја 2016.

IMG_1717

У Галерији „Лубарда“ у Андрићевом институту  је свечано отворена изложба графика Бојана Оташевића из Крагујевца.

Бојан Оташевић је дипломирао графику на Факултету ликовних умјетности у Београду, где је и магистрирао, а 2014. године докторирао је у класи проф. Биљане Вуковић. Доцент је на Филолошко-умјетничком факултету у Крагујевцу, на Одсјеку за примјењену умјетност, на предмету Анатомско цртање. Имао је 39 самосталних, и преко 200 групних изложби у земљи и иностранству. Једанаест година је био ликовни уредник и члан редакције часописа „Кораци“.

Оливера Вукотић, кустос Галерије УЛУС-а у Београду, детаљније је упутила присутне у Оташевићев рад и рекла да су његове композиције  једноставне, али да имају изражену снагу која се манифестује кроз цртеж и наглашену колористичку вриједност.

„Препознатљив је по конфигурацијским призорима . Поетика Бојана Оташевића је у монументалним портретима или површинама људскога лица и тијела. Портретисана личност је неко ко се налази у свима нама, ко се бави проблемима отуђења и  егзистенцијалне запитаности. Бојан то исказује кроз приказ дијела тијела, покрета или израза лица“, нагласила је Вукотићева.

Оташевић је изјавио да су графике настале у последњих десет година и да му је посебно драго што излаже радове у Галерији „Лубарда“ јер простор омогућава излагање графика великих формата.

Ово је Оташевићева 40. самостална изложба, а графике су настале у техници суве игле, високе штампе и калиграфије.

Посетиоци ће моћи да посете изложбу до краја маја.

Scroll to Top