Изложба слика и објеката уметника Зорана Велимановића

01.09.2020

У галерији Андрићевог института уприличена је изложба слика и објеката уметника Зорана Велимановића коју чини око четрдесетак дјела, од интимистичних објеката до монументалних композиција, која чине јединствену цјелину и приказ су умјетниковог тридесетогодишњег рада.

Велимановић је приредио још 35 самосталних изложби, а дјела му се налазе у приватним и јавним колекцијама у земљи и свијету. Подједнако је посвећен скулптури, објектима и сликарству.

О дјелу овог аутора можда најбоље говори запис ликовног критичара и новинара Маје Живановић у самом каталогу изложбе:

Стваралаштво Зорана Велимановића скоро три деценије уназад представља засебну целину метаморфоза и ружног и лепог, аутентичних људских прича, обједињених у различитим тематским и колоритским циклусима. Темељан мануелни рад, склоност ка минуциозној посвећености детаљима и мноштво симбола и порука – главне су карактеристике његовог плодног опуса. У Велимановићевој уметности, слике и објекти носе скривене слојеве, са континуирано присутном противречношћу између света светлости и света таме. Сваком новом изложбом, остаје јединствен, иако понире у препознатљиве универзуме медиалног и ренесансног духа фантастике.

Услед неповољне епидемиолошке ситуације у Републици Српској и ограничења броја посетилаца, Андрићев институт је одлучио да ову изложбу приближи свима онима који је желе погледати. Стога, изложбу можете видети преко линка на нашем сајту. Искрено се надамо да ћемо на овај начин успети да обрадујемо људе жељне уметности и укажемо им на значај дела Зорана Велимановића.