Међународна научна конференција „Железница, књижевност и филм“

7. децембра 2015.

Naucna konferencija (4)

У Андрићевом институту од 4. до 6. децембра одржана је Међународна научна конференција „Железница, књижевност и филм“,  у организацији Одјељења за књижевност. Конференција је окупила преко 40 учесника из Русије, Турске, Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Овој теми није била посвећена ниједна досадашња конференција у међународним оквирима, иако је оваква тематска оријентисаност и књижевности и филма с правом истакнута.

Руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института, Александра Вранеш, рекла је новинарима да је овај Институт већ одредио своје мјесто на културној, научној и образовној мапи Републике Српске и Србије, али и цијелог свијета. „Конференција има међународни карактер, организацију и одзив. Овим скупом желимо да покажемо модернизацију коју је железница донела и утопију будућности коју нам романтична мисао о железници заувек оставља“, каже рекла је проф. Вранеш.

Конференцију је отворио проф. др Слободан Грубачић, академик САНУ, који је одржао предавање „Химне лепоти механизованог живота: мотив железнице у књижевности“.

Професор Московског државног универзитета „Ломоносов“ из Русије Ала Шешкен изјавила је да јој је изузетно драго што је имала прилику да присуствује скупу у Андрићевом институту,  у Вишеграду, граду дјетињства Иве Андрића. „Моја тема је из руске књижевности. Теме о којима данас говоримо су добро изабране јер могу да се прошире не само на књижевност и филм, већ и на сликарство и архитектуру“, рекла је Шешкенова.

Професор Филолошког факултета у Београду Јован Делић на предавању  је говорио о дјелу Данила Киша и значењу воза. „Киш је дијете једног жељезничког службеника, који је преко реда вожње, као дјело свога оца, желео да повеже све тачке свијета једним редом вожње“, рекао је Делић.

Поред професора са универзитета из Србије и Републике Српске, конференцији су присуствовали професори са страних универзитета – проф. др Светлана Аверкина и проф. др Ангелика Калинина са Државног универзитета за лингвистику у Нижњем Новгороду у Русији,  проф. Ирина Иванова и проф. др Наталија Запољскаја са Московског државног универзитета „Ломоносов“ из Русије, проф. др Хакан Јалап са Невшехир Хаџи Бекташ Вели Универзитета у Анкари.

У оквиру конференције одржана је промоција двије књиге: У сјећању на заборав Саше Кнежевића и Стуб сећања српске културе: есеји Миодрага Павловића Маје Радонић.

Отворена је и изложба фотографија „Возови које смо волели“ коју је приредио Жељко Јовановић.

Scroll to Top