Одржана серија предавања „Други свјетски рат у историјској перспективи“

4. априла 2016.

IMG_1418[1]

У Андрићевом институту је 2. априла одржана серија предавања „Други свјетски рат у историјској перспективи“. На скупу су говорили др Миле Бјелајац, директор Института за новију историју Србије, др Алексеј Валерјевич Исаев, стручњак за Други свјетски рат из Москве, и др Светозар Рајак, професор у Лондонској школи економије и политичких наука ЛСИ. Циљ одржавања скупа било је упознавање шире јавности са периодом и тематиком Другог свјетског рата, сагледано из угла проучавалаца историје, а засновано на историјским чињеницама и сачуваној документацији.

Учешће у предавањима су узели и др Мирослав Перишић, директор Архива Србије и руководилац Одјељења за историју Андрићевог института, др Боривој Милошевић, Никола Ожеговић и Бошко Бранковић са Филозофског факултета из Бањалуке.

Др Миле Бјелајац одржао је предавање „Продужене посљедице Првог свјетског рата – фрустрације и догме међу официрима учесницима Другог свјетског рата“ током којег је говорио о официрима из састава аустроугарске војске из крајева бивше Југославије који су учествовали у Првом свјетском рату и њиховој улози у дешавањима везаним за Други свјетски рат.

„Митови о историји Другог свјетског рата у свјетлу архивских докумената Црвене Армије и Вермахта“ назив је предавања које је одржао др Алексеј Валерјевич Исаев. Тема предавања била је улога генерала Жукова у одбрани СССР-а од напада нациста, а било је речи и о недоумицама везаним за обавјештајне податке Вермахта и војне команде СССР-а о снази и наоружању непријатеља.

Последње предавање под називом „Из свјетског у Хладни рат. Настанак Хладног рата као неминовност завршетка Другог свјетског рата“ одржао је др Светозар Рајак. На предавању је представљен настанак појма хладног рата, као и улоге два главна актера, предсједника САД-а и предсједника СССР-а, у Хладном рату.

Током предавања присутна публика је имала прилику да, током дискусије, поставља питања предавачима и да на иста добије одговор.

Scroll to Top