„Мост у књижевности, историји и кинематографији“

1. новембра 2016.

img_59631

У Андрићевом институту у Андрићграду у периоду од 28. до 30. октобра одржан је Међународни научни скуп „Мост у књижевности, историји и кинематографији“  у организацији Одјељења за књижевност, Одјељења за оријенталистику и Одјељења за историју. Конференција је окупила 30 учесника из Шпаније, Русије, Србије и Републике Српске.

Проф.  др Александра Вранеш, руководилац Одјељења за књижевност, изјавила је да је тема веома широко постављена и да обухвата различите гране научног и уметничког рада кроз мотив моста као културолошког, социо-антрополошког, историјског или технолошког феномена или као књижевно-теоријског мотива. „Верујем да ће објављивање зборника радова након ове конференције показати колико је у жижи нашег интересовања и сам Иво Андрић чије је дело потпуно обележено мотивом моста, али исто тако колико дело Иве Андрића врхуни књижевно-историјским темељима светске књижевности“.

img_59611

Она је додала да је Андрићев институт издао нове књиге које је приредио професор емеритус Београдског универзитета др Слободан Грубачић, а које носе име Писци ХХ века и тиме отварају нову истоимену едицију. „Ова едиција почиње студијом о Иви Андрићу, а наставља се студијама о Жаку Преверу, Џемсу Џојсу и другим врхунцима других националних књижевности.“

Проф. др Љиљана Марковић, руководилац Одјељења за књижевност, истакла је изузетну важност чињенице да у години када се обележава 90 година проучавању оријенталистике у Србији, ово Одјељење даје свој допринос конференцији јер се кроз призму Андрићевог моста – ћуприје посматра однос европске и источњачке књижевности. „Битно је да препознамо значај Андрићеве ћуприје јер она је мост између двају светова, између Истока и Запада, а ми, као српски народ, налазимо се на том магичном простору који спаја Исток и Запад“. Она је ставила нагласак на чињеницу да синтеза између стваралаштва Истока и нашег стваралаштва представља главни квалитет ове конференције која је значајна за разумевање нашег положаја у културном простору.

img_59461

Проф. др Рафаел де Еспања са Универзитета у Барселони, који је уједно и директор Центра за конематографска истраживања Филм-историја при овом Универзитету, одржао је пленарно предавање које се односило на екранизацију јунака шпанске књижевности, Дон Кихота, у различитим кинематографијама и како су се те интерпретације временом мењале на филмској траци. Проф. др де Еспања је изразио одушевљење због посете Андрићграду, колико због свог рада у Институту толико и због упознавања са архитектуром и циљевима којима Андрићград тежи.

 

Scroll to Top