Одржан тродневни научни скуп у оквиру 48. Скупа слависта

10. септембра 2018.

0C0A8783

У оквиру тронедељног Семинара слависта који је почео 1. септембра у Београду, млади слависти боравили су у Андрићграду у периоду од 7. до 9. септембра и присуствовали научном скупу под називом Српски језик у настави у иностранству – као матерњи, као наследни и као страни у Андрићевом институту.

Традиционални 48. Скуп слависта (семинар српског језика, књижевности и културе) у организацији Међународног славистичког центра одржава се на Филолошком факултету Универзитета у Београду и окупља најбоље студенте славистике из цијелог свијета, који изучавају српски језик на својим матичним факултетима. На Семинару учествују најбољи студенти из двадесетак земаља: Аустрије, Бјелорусије, Бугарске, Велике Британије, Италије, Јапана, Кине, Мађарске, Македоније, Њемачке, Пољске, Чешке, Словеније, Словачке, Француске, Русије, Румуније и др.

Замјеник управника Међународног славистичког центра проф. др Бошко Сувајџић нагласио је да је ово прилика да 60 студената, међу којима су и лектори, размјењују искуства, чују мишљења еминентних стручњака и присуствују научном скупу који се тиче српског језика, књижевности и културе у иностранству.

Проф. др Александра Вранеш, руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института, истиче да је веома значајно да студенти славистике науче више о српском језику и нобеловцу Андрићу и да је један од најбољих начина да се тај циљ оствари управо боравак у граду који је Андрићу и посвећен.

Међународни славистички центар (МСЦ) на Филолошком факултету у Београду је најстарија институција ове врсте у словенском свијету. Циљ МСЦ-а је да подстиче и помаже учење и усавршавање српског језика на страним универзитетима, филолошког и других хуманистичких усмјерења, као и проучавање наше књижевне и културне баштине уопште. У  остваривању тог циља Центар посебну пажњу посвећује институцијама у свијету које се баве језиком, књижевношћу и културом српског народа, те низом својих активности повезује славистичке катедре страних универзитета са дјелатношћу слависта у нашој земљи.

 

Scroll to Top