Одјељење за књижевност „Андрићевог института“ промовисало зборнике радова

26. јуна 2016.

IMG_2471

Другог дана другог Сајма књига у свечаној сали Андрићевог института промовисани су тематски зборници Одјељења за књижевност. Александра Вранеш, руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института, у уводној ријечи дала је преглед издавачке дјелатности овог Одјељења, поменувши едиције О српским класицима, Посебна издања и Културе у сусрету.

Професорка Вранеш захвалила је на подршци Емиру Кустурици, директору Андрићевог института, сарадницима Института и цјелокупној јавности која је препознала важност објављивања оваквих издања.

Зборници радова који су данас промовисани објављени су као резултат конференција и научних скупова одржаних у Андрићевом институту у организацији Одјељења за књижевност.

Говорећи о зборнику Први светски рат и књижевност проф. Јован Делић се осврнуо на чињеницу да је књижевност током Првог свјетског рата живјела са својом војском, што је допринијело стварању једне посебне врсте књижевности. Та књижевност остала је забиљежена у Крфском забавнику, чије је репринт издање објавило Одјељење за књижевност Андрићевог института.

Годишњица рођења Бранка Ћопића обиљежена је објављивањем зборника који пружа могућност новог, поновног читања овога пјесника.

Scroll to Top