Отворена изложба слика и мозаика Бисеније Терешченко

16.01.2019

0C0A1007

Данас је у Галерији ,,Лубарда“ у Андрићевом институту отворена изложба слика и мозаика Бисеније Терешченко. Она је одавно Андрићград украсила својим мозаицима и сликама, награде једног од претходних Кустендорфа и првог Бољшој фестивала, а овога пута је приређена њена изложба као део програма 12. Кустендорф филмског и музичког фестивала.

– Велика је част што излажем са Љубомиром Лацковићем. На овој изложби су премијерно приказана два рада ,,Житије чворка“ и ,,Борба за Косово“. Драго ми је што овакву изложбу отварамо у Андрићграду – рекла је Терешченко на отварању изложбе.

0C0A1022-750x500

– У потрази за Богом, народи су изгубили Бога, а неки су га и поништили. До овога је дошли кад се створила електронска слика која убија лако и жестоко. Она нас не води Светом Тројству, већ нама самима. Она је увек у сврси саморекламирања. Са друге стране имамо оно што се у филму назива ,,мозаична структура“. У Андрићграду, чији је циљ да покаже како да живимо, се нашло доста украса, а највећи је мозаик на којем су портрети младобосанаца. Срећан сам што овде отварамо изложбу можда најбоље уметнице Европе када причамо о мозаику – речи су Емира Кустурице на отварању изложбе.

Овом изложбом Бисенија Терешченко представила је свој ликовни опус кроз занимљиву поставку преносивих мозаика различитих мотива и слика великог формата. Поставку су употпуниле скулптуре Љубомира Лацковића.

0C0A1018-750x500

– Част ми је што сам гост на овој изложби и на томе бих захвалио Бисенији и професору Кустурици – рекао је Лацковић.

Изложба мозаика и слика Бисеније Терешченко гостоваће у Галерији Андрићевог института наредних мјесец дана.