О пезији и музици Боре Ђорђевића

9. јула 2018.

1L9A7598

У Андрићграду новинари, умјетници, универзитетски професори бавили су се римама, језиком, музиком, филмским и позоришним стваралаштвом Боре Ђорђевића- Боре Чорбе.

У једном сагласни – свестрана личност која је и заслужила да буде лауреат „Велике награде Иво Андрић“.

Бора Ђорђевић, српски рок музичар и пјесник. У неисцрпном стваралачком заносу спојио је мелодију и ријеч, политику и поетику.

Уписан је у антологију спрског пјесништва и музичког стваралаштва.

1L9A7610

– Поносан сам што сам ушао у лектиру са неким дјечијим пјесмицама али и то што сам у уџбеницима музичког за средње школе гдје се помиње и Рибља чорба каже Бора.

У четрдесет петогодишњем раду утиснуо је трајан печат и као највише награђиван музичар и пјесник који је писао и компоновао – чуло се на скупу у Андрићграду.

Мало је оних који не знају ниједан стих Боре Чорбе на чему се и темељи значај његове поезије коју је из аристократског поимања спустио до народа на улицу – сматра професор Милош Ковачевић, руководилац Одјељења за српски језик Андрићевог института.

– Бора Чорба се не либи да употријеби ријечи које су проскрибоване у књижевном језику, другачије речено табуизиране ријечи које не би биле препознате јер народ воли да препозна себе, додаје Ковачевић.

Бора Ђорђевић добитник је „Велике Андрићеве нгараде“ Андрићевог института.

Scroll to Top