ПРОМОВИСАНА ИЗДАЊА АНДРИЋЕВОГ ИНСТИТУТА

26. октобра 2018.

43604082_351518865583579_169210125358622315504_n

Андрићев институт данас је на Међународном сајму књига у Београду промовисао 12 издања објављених током ове године.

„Веома смо задовољни што је Андрићев институт, вођен искуством и знањем господина Емира Кустурице, ове године успио да објави 12 публикација – 11 монографских и једну серијску“, рекла је новинарима професор са тог института Александра Вранеш.

Вранешова је истакла серијску публикацију „Лик“ – часопис из области језика књижевности и културе, која је вреднована и категоризована као часопис М52.

Према њеним ријечима, преосталих 11 монографских публикација покривају дјелатност одјељења за књижевност, за језик и за историју.

„То су зборници радова са истакнутих научних конференција који окупљају стручњаке из земље и иностранства“, навела је она.

Дио нових издања Андрићевог института тичу се Одјељења за српски језик тог института, које је почело да ради прошле године.

Руководилац тог одјељења Милош Ковачевић изјавио је новинарима да се Одјељење за српски језик представља са три едиције и са првим књигама.

„Прва едиција је о значају српског језика за идентитет српске културе и она је насловљена `Иво Андрић и српски језик`. Ријеч је о првом зборнику те врсте о Иви Андрићу који је сачињен код Срба“, напоменуо је он.

Ковачевић је навео да је друга едиција „Знамен србистике“ – монографија која у тој серији доноси прву књигу под називом „Борба за српску ћирилицу и српски језик“.

„Трећа је едиција добитника `Анрићеве награде` и то је прва књига која се тиче односа музике и поезије на примјеру добитника велике Андрићеве награде – Боре Ђорђевића“, нагласио је он.

Scroll to Top