Промовисан часопис „Нова Зора“

9. јула 2017.

IMG_86091 (1)

У Андрићевом институту у Андрићграду представљен је часопис Нова Зора, који је суштински наследник часописа Зора. Зора је била српски књижевни часопис који је излазио је у Мостару од 1896. до 1901. године, а предводили су га Јован Дучић, Алекса Шантић, Атанасије Шола и Светозар Ћоровић.

Публици су часопис Нова Зора који је покренут 2004. године представили проф. др Милош Ковачевић, главни и одговорни уредник, и проф. др Михаило Шћепановић, сарадник и лектор. Иницијатива за реактивирањем часописа Зорапокренута је од стране одбора Просвјете у Билећи и Гацку на стогодишњицу гашења Зоре. Донета је одлука да у националне циљеве Нове Зоре треба да буде уткан културни и језички простор заједнице који подразумијева културне везе између Републике Српске и Републике Србије, обједињујући српски културни простор и све теме српске културе.

Проф. Ковачевић је нагласио симболику одржавања промоције управо у Андрићграду: „Ако се симболички једна промоција часописа може везати за његов наслов, онда је то промоција у овом граду. Са Андрићградом почиње нека врста ‘нове зоре’ у културном и књижевном животу Републике Српске и цијелог српског народа“.

 

Scroll to Top