Одржана промоција књига Стуб сећања српске културе и У сјећању на заборав

7. децембра 2015.

IMG_9323[1]

У оквиру Међународне научне конференције „Железница, књижевност и филм“ одржана је промоција двије књиге: Стуб сећања српске културе: есеји Миодрага Павловића Маје Радонић и У сјећању на заборав Саше Кнежевића.

Књига Стуб сећања српске културе: есеји Миодрага Павловића је  докторска дисертација Маје Радонић, одбрањена на Филолошком факултету у Београду, а издата од стране Андрићевог института.  О књизи је, поред аутора, говорио и проф. др Јован Делић који је истакао да је у овој књизи, на једном месту, повезана цјелокупна Павловићева есејистичка мисао. У књизи се разматрају теоријске основе Павловићевог превредновања српске пјесничке традиције реализоване у Антологији и културно-историјски контекст настанка,  њена структура и утицај који је извршила на српску књижевну мисао и културу. Истражује се Павловићев критичко-есејистички опус о пјесницима српске традиције и разматрају се оригинални увиди и сазнања о старој српској и народној поезији. Књига говори о пјесницима свјетске књижевности, као и есејима који се баве митом, религијом и сликарством.

Роман Саше Кнежевића У сјећању на заборав добитник је треће награде „Златна сова“ коју додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Републике Српске. На промоцији књиге говорили су аутор и проф. др Сања Мацура. Она је изјавила да роман посједује изузетне квалитете и да је тематски базиран на причи о пријератном, ратном и поратном животу у Сарајеву и на свему што је тај град изгубио заједно са великим бројем својих становника.

Scroll to Top