„Стуб сећања српске културе“: нит српске књижевности од памтивјека до данас

9. јула 2016.

IMG_3483[1]

Андрићев институт је на Првом сајму књига у Андрићграду представио још једно своје издање. Књига др Маје Радонић Стуб сећања српске културе: есеји Миодрага Павловића, настала као резултат истраживања за докторску тезу, попунила је велику празнину у српској науци о књижевности, нагласио је др Јован Делић, професор Филолошког факултета Универзитета у Београду.

Делић је упознао присутне са садржајем књиге и нагласио да Миодраг Павловић српску књижевност није сагледавао само кроз 19. и 20. вијек, већ је успоставио нит српске књижевности од памтивјека до данас, од народне поезије до савремених дијела. „Миодраг Павловић је врхунски пјесник који је, уз Васка Попу, промијенио схватање лирике и унио дух модерности у српску књижевност у другој половини 20. вијека.“ Он је додао да књига Маје Радонић доноси систематизован и прецизан увид у Павловићев есејистички опус и сложио се са оцјеном да је у питању елиотовска фигура српске књижевности.

Маја Радонић је као посебну вриједност есејистике Миодрага Павловића нагласила успостављање континуитета, а самим тим и идентитета српске књижевности, као и дугогодишњи предани рад на преврједновању српске пjeсничке традиције. Говорећи о знаменитој Антологији српског пjeсништва, она је додала: „Да је Павловић сачинио само ову књигу српског пјесништва и њене предговоре, то би био огроман и значајан допринос нашој књижевној мисли. Ако уз њу додамо сва оригинална и бриљантно исказана сазнања, која је уткао у своје дјело, без претеривања можемо рећи да још нико није у толикој мјери учинио значајном српску есејистику као Миодраг Павловић.“

Scroll to Top