Одржана међународна научна конференција Сан о граду 3

10.09.2019

viber_image_2019-09-08_17-29-57

У организацији Одјељења за књижевност Андрићевог института у овој установи је од 6. до 8. септембра 2019. године одржана сада већ традиционална, трећа по реду, међународна научна конференција Сан о граду. 

Скуп је започео представљањем књиге Тајна историја једне вароши аутора Јована Савина. На самом почетку одржана су следећа пленарна предавања: Јер ми немамо постојанога града проф. др Ксеније Кончаревић,  Каиро – сјај и беда велеграда проф. др Анђелке Митровић и Небески град у српској усменој традицији проф. др Валентине Питулић.

Радни део конференције настављен је излагањима учесника након чега је уследила дискусија. Еминентни истраживачи различитих области су феномен града и сна о њему у својим излагањима сагледавали из угла књижевности, лингвистике, историје и архитектуре. Сходно теми конференције учесници су боравком у Андрићграду имали прилику да доживе сан о најмлађем старом граду на свету.

Издавање зборника радова који су били изложени на конференцији у плану је за следећу годину у издању Андрићевог института.