60. САЈАМ КЊИГА У БЕОГРАДУ

28. октобра 2015.

Andricev institutu promocija knjige

На штанду Русије, на 60. Међународном сајму књига у Београду, представљена су нова издања Одјељења за књижевност Андрићевог института. О издањима је говорила проф. др Александра Вранеш, руководилац Одјељења.

Представљена су појединачна издања четири едиције покренуте током прошле и ове године. Проф. др Александра Вранеш истакла је да је посебна част што је едиција „Српски класици“ отворена избором текстова Вука Стефановића Караџића „ Срби сви свуда“, књигом коју је приредио проф. др Душан Иванић.

Едиција „Културе у сусрету“ започета је књигом Албера Мемија „Портрет колонизатора и портрет колонизованог“, а едиција „Научни скупови Ојдељења за књижевност“ започета је збирком радова „Српска књижевност и Први светски рат“.

Andricev institut stand

У годинима када се обиљежава годишњица Великог рата, посебно су значајна два издања Андрићевог института којима је отворена едиција „Из књижевних архива“. У првом реду то је „Сиди Абдалах: Ратни дневник Миодрага Петровића“, који је приредила проф. др Александра Вранеш, и који је објављен и на српском и на руском језику.

Друга књига из ове едиције јесте фототипско издање „Крфског забавника“ који је излазио као додатак „Српских новина“ током 1917. и 1918. године у вријеме избеглиштва на Крфу а приредио га је проф. др Миливој Ненин.

Ове године покренут је и часопис Одјељења за књижевност под називом „ЛИК“ (Литература и култура).

Scroll to Top