Aндрићев инстититут излагао на 22. Међународном сајму књига „Бања Лука 2017“

10. септембра 2017.

Andricev-institut-suton-740x380

Aндрићев инстититут са својим издањима је учествовао на овогодишњем 22. Међународном сајму књига „Бања Лука 2017“ који се одржавао од 12. до 18. септембра 2017. године у Бања Луци, у спортској дворани Борик. На штанду Андрићевог института нашла су се сва досадашња издања која су приредила Одјељења за књижевност и Одјељење за историју нашег института.

Између осталих, посебну пажњу привлачи издање часописа за књижевност, политичка и друштвена питања Идеје, чији уредник је био Милош Црњански, а који ће се такође наћи на штанду Андрићевог института бањалучког сајма књига.

Ideje

Овај часопис појавио се 1934. године, када Црњански објављује и „Светог Саву“. У њему су сарађивали Иво Андрић, Станислав Винавер, Исидора Секулић, Светислав Стефановић, Тодор Манојловић, Александар Белић. Укупно су објављена 32 броја овог изузетно занимљивог часописа. Ријеч је о фототипском издању кога је Одјељење за књижевност Андрићевог института, у оквиру Библиотеке „Из књижевних архива“ приредило захваљујући професорима др Миливоју Ненину и др Горани Раичевић, док је уредник издања проф. др Александра Вранеш, руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института.

Објављивање фототипског издања Идеја наишло је на позитивне реакције читалачке публике, пре свега научне и стручне јавности којима представља драгоцјени извор за истраживање. Недељник Идеје до сада је промовисан на сајмовима књига у Београду и у Андрићграду, а од уторка 12. септембра биће промовисан и на Сајму књига у Бања Луци.

Овогодишњи Сајам отворио је познати руски пјесник Вјечеслав Купријанов, који осим поезије пише приче, романе и есеје.

Scroll to Top