Академик Димић одржао предавање „Српски 20. век“

18. децембра 2018.

0C0A0552

Димић је на предавању о теми „Српски 20. век“, које је одржао у Адрићевом институту у Андрићграду у оквиру научног скупа „Гозба и књижевност“, истакао да је 20. вијек започео и завршио насиљем над српским народом.

– Тај вијек је испуњен егзодусима, геноцидом, успонима, невјероватним падовима, могућношћу да се неколико пута прави и губи држава, да се доводи егзистенција српског народа до границе опстанка, да отварате епохе у којима се српски народ готово изгубио и најзад да одбаците цијело искуство некритички, што значи још једну жртву – додао је Димић.

Он је истакао је ово предавање о 20. вијеку само покушај да се скрене пажња да се југословенско искуство не смије одбацивати и да се мора критички изучавати да би се из њега могло извући нешто што омогућава јасније погледе у будућност.

Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је да је дивно што су у Андрићевом институту у истој години одржана предавања о томе шта је било у 20. српском вијеку, као и што се говорило о поријеклу Мехмед паше Соколовића.

– Вечерас имамо прилику да чујемо стручњака о ономе што све нас највише интересује, о томе шта је било у прошлом вијеку, шта је то што је нашу земљу одређивало, шта је била њена историјско-политичка путања и на који начин се о томе може размишљати, а да се од тога у нашим наивним историјским предоџбама направи једна цјеловита слика о српском народу и српској историји – истакао је Кустурица.

Scroll to Top