Изложба Славка Крунића у Андрићевом института за све посјетиоце Вишеграда биће отворена до 10. августа.

29.04.2024

У галерији Андрићевог института „Петар Лубарда“  у оквиру обиљежаваља Видовандких свечаности отворена је изложба новосадског сликара и илустратора Славка Крунића.

Изложбa која носи назив Двојност портрета представља домишљат умјетнички излагачки подухват који се састоји из два сегмента: слика и прича. Свака слика испраћена је причама Давида Албахарија, Мирјане Огњановић и Елоди Пинел, као својеврсним измаштаним биографијама које нуде занимљиву реалност, ону непостојећу. Поигравајући се са реалношћу историјских података, ликове са Крунићевих слика претворили су у аутономне личности. А сам сликар одушевљено прихвата туђа домаштавања, и тврди како има луду срећу да су значајни културни дјелатници пристали да својим причама оживе портрете које ствара, и радо препушта другима авантуру писања оваквих необичних тумачења, јер је то начин да измаштани ликови са његових слика освоје још већу самосталност.

У Крунићевом опусу портрет као тема је полажиште за испитивање могућности слике као сатире чије конотације почињу именовањем и референцама на сликарство ренесансе и барока. Славко Крунић идентификује особине приказаних ликова помоћу језичке игре петрификованим синтагмама или неологизмима. У означавању сваког портрета крије се дескрипција која позива тумача/посматрача да настави наратив одабиром литерарне форме која одустаје од довршености. Атрибут двојност у називу изложбе открива да се портрет испољава на два начина помоћу методолошког постулата који у миметичкој природи портрета види и одсуство и присуство приказаног. Славко Крунић ову карактеристику портрета преводи у експеримент који треба да разоткрије својства људи и свијета.

Изложба Славка Крунића у Андрићевом института за све посјетиоце Вишеграда биће отворена до 10. августа.