Предавање „Рађање Украјине? (идентитетски процеси 16. и 17. вијека)“

27.04.2022

Проф. др  Дарко Ристов Ђого, професор на Православном богословском факултету у Фочи, одржаће у петак, 29. априла, у 18 часова у Андрићевом институту предавање под називом „Рађање Украјине? (идентитетски процеси 16. и 17. вијека)“.

Да бисмо разумјели данашње процесе који се одвијају у Украјини, неопходно је да се вратимо стољећима уназад, како бисмо схватили да исти политички и културни фактори обликују тај простор у много дужем временском опсегу него што нам се то чини. Наиме, већ од 16. вијека, у оквиру Пољско-литванске државе зачињу се први обриси онога што данас знамо као препознатљиве чиниоце савременог украјинског идентитета, као различитог од сверуског: унијатска Црква, настала Брест-литовском унијом, уобличавање језичке посебности у канцеларијама Пољско-литванске државе, утицаји Кримског ханата, уобличавање Запорошке Сечи са њеним спецификумима.

Сви ти фактори ће у току 16. и 17. вијека утицати да се на простору данашње западне и централне Украјине боре два насљеђа: оно сверуско, древно, интегралистичко, ослоњено на Москву и партикуларистичко, доминантно унијатско, ослоњено на Пољску-Литванију, али и на себичне интересе локалног племства а понекад и епископата. Какве су посљедице тих процеса за ситуацију данас, тема је првог научног предавања које се организује у Андрићевом институту у овој години.