Научни скуп о лексикологији и лексикографији српског језика

11.10.2021

Завршен дводневни научни скуп о лексикологији и лексикографији српског језика у Андрићевом институту у Андрићграду уз учешће 20 стручњака.

Руководилац Одјељења за српски језик Милош Ковачевић рекао је да на скупу учествују најбитнији представници српске лексикологије са различитих факултета у Србији и Републици Српској, као и најзначајнији представници лексикографије.

Ковачевић је навео да ће на овом скупу бити покренуте готове све битне теме из лексикологије која је и у народу и у науци једна од најбитнијих дисциплина.

„Кад год у народу питате некога нешто, он пита, а шта ти то значи? Лексикологија се управо тим бави, значењем ријечи и њиховим описом. На скупу ћемо имати готово све актуелене теме које се тичу статуса лексикологије у српском народу и статуса лексикографије“, рекао је Ковачевић.

Он је истакао да скуп треба да покаже стање у лексикологији и лексикографији српског језика и које проблеме треба рјешавати.

„Надам се да ће овај скуп из којег ће проистећи посебан зборник радова показати да српска лексикологија не заостаје за лексикологојом и лексикофрафијом осталих словенских народа“, рекао је Ковачевић.

Професор Филолошког факултета у Београду Рајна Драгићевић изјавила је да очекује да ће скуп утицати на то да лексикологија као научна дисциплина у оквиру науке о српском језику настави да се развија.

„То је дисциплина која се све до 1981. године није предавала на територији бивше СФРЈ. До сада је доживјела невјероватан процват. Прва предавања су била одржавана у Београду, а данас на цијелој територији српских земаља постоји српски језик и лексикологија“, навела је Драгићевићева.

Научни скуп „Актуелна питања лексикологије и лексикографија српскога језика“ организује Одјељења за српски језик Андрићевог института.

СРНА