Gavrilo Princip is also a literary hero

1. July 2014.

Knjizevnici u Andricevom institutu

У Андрићграду данас је почео дводневни научни скуп о теми “Српска књижевност и Први свјетски рат”, у организацији Одјељења за књижевност Андрићевог института поводом 100 година од Сарајевског атентата и почетка Великог рата.

Намјера организатора је да се на овом скупу, на основама савремених научних сазнања, сагледа српска књижевност која је настајала у вријеме Великог рата, као и књижевно стваралаштво аутора који су писали у поратном периоду инспирисани дешавањима у вези са поводима, трајањем или посљедицима Првог свјетског рата.

Професор Адријана Марчетић из Београда истакла је да је Гаврило Прицип за писца Милоша Црњанског био и јунак хајдучке крви, човјек који доноси нову енергију и револуционарно схватање патриотизма борећи се за свој народ.

Марчетићева је нагласила да је Црњански у пјесми “Спомен Принципу”, о којој је и говорила на овом скупу, славио Принципов подухват као чин ослобођења народа од тираније и тлачења који доноси слободу.

Професор Јасмина Митровић-Марић каже да је књижевник и драмски писац Љубомир Симовић давне 1974. године драмом “Чудо у Шаргану” поручио да се још тада требало бавити одбраном својих српских перјаница заслужних у биткама у Првом свјетском рату, али и жртвама и то не само војничким него и цивилним које су побили окупатори.

Aleksandra Vranjes

Проф. др Александра Вранеш оцјењује да ће научне истине исказане на скупу у Андрићграду утицати на духовност српског народа и дјеловати на прихватљивији начин на све слушаоце, више него иједна научна студија.

Она је најавила да ће Одјељење за књижевност Андрићевог института организовати љетну школу у Андрићграду за студенте свих универзитета о теми “Први свјетски рат и књижевност”.

Послије овог научног скупа, у чијем раду учествује 20 професора и предавача, биће објављен Зборник радова свих учесника.

СРНА

Scroll to Top