Изложба фотографија: Гаврило Принцип и Млада Босна аутора др Милоша Војиновића

20.11.2023

У галерији Андрићевог института Петар Лубарда биће уприличено отварање документарне изложбе Гаврило Принцип и Млада Босна аутора др Милоша Војиновића, еминентног историчара са Европског универзитетског института у Фиренци. Овај догађај заказан за 23. новембар у 12 часова, није само културни већ и историјски феномен, ревитализујући период који је пресудно утицао на српску и европску историју.

Др Војиновић је истакнути историчар који је своје академско образовање започео на Универзитету у Београду, након чега се усмјерио ка међународним истраживањима, постајући дио Европског универзитетског института у Фиренци. Фокус његовог истраживачког  рада је период и догађаји који се доводе у везу са Првим свјетским ратом и његових балканских импликација. Аутор је бројних чланака и публикација које освјетљавају мање познате аспекте српске историје, посебно у контексту Младе Босне и Сарајевског атентата.

Изложба Гаврило Принцип и Млада Босна представља важан сегмент у очувању историјског наслијеђа и подсјећања на догађаје који су у великој мјери обликовали српску историју.

Кроз фотографије и документе изложба нуди јединствен увид у живот и дјеловање Гаврила Принципа и чланова Младе Босне, чији су поступци имали далекосежне посљедице на ток свјетске историје. Ова изложба представља огроман допринос националном памћењу али и подстицај на критичко преиспитивање догађаја који су обликовали нашу садашњост.

Посјетиоци ће имати прилику да поставку изложбе погледају наредних 15 дана.