Награда Андрићевом институт на Београдском сајму књига: Изванредност и досљедност Андрићевог института у области издаваштва

27.10.2023

Andrićev institut cover

Београдски сајам књига, препознат као регионални епицентар књижевности, и ове године је окупио најзначајније домаће и иностране издавачке куће које су представиле свој издавачки опус и актуелну издавачку продукцију. У оквиру своје програмске политике Сајам књига сваке године на посебан начин одаје признања издавачима који су се значајно истакли својим издавачким ангажманом, промоцијом књижевног стваралаштва и образовања и дјеловања у сфери науке и културе.

Под предсједавањем цијењеног академика Злате Бојовић, стручни жири који је ове године чинило пет еминентних чланова академске заједнице – Анђелка Цвијић, Бојан Јовић, Зоран Пауновић и Марко Kрстић, донио је одлуке о добитницима признања у неколико категорија.

У категорији за најбољег издавача из дијаспоре, жири је једногласно одлучио да овогодишњу награду додјели Андрићевом институту из Вишеграда. Одлука је донијета на основу изузетних едиција – Знамен србистике, Научне монографије, Филозофија и књижевност и О српским класицима.

У години када Андрићев институт са поносом обиљежава деценију постојања и континуираног издавачког доприноса, ова награда, додјељена на једном од најпрестижнијих књижевних сајмова у региону, постаје круна досадашњег рада и подстицај за будуће подухвате. Ово признање не само да одражава изванредност и досљедност Андрићевог института у области издаваштва, већ и подсјећа на виталност и значај књижевности у обликовању културног идентитета региона.

Док Београдски сајам књига наставља своју мисију као мјесто које окупља љубитеље писане ријечи, Андрићев институт остаје симбол постојаности, иновације и страсти према књижевном стваралаштву.