Научни скуп „Русија у совјетској епохи: друштво и књижевност“

14.10.2023

У Андрићевом институту у Андрићграду почео је дводневни научни скуп „Русија у совјетској епохи: друштво и књижевност“, који је окупио професоре, научнике и истраживаче из Србије и Републике Српске.

Руководилац Одјељења за друштвене науке Андрићевог института Слободан Антонић рекао је да је ово интердисциплинарни скуп, који је окупио различите истраживаче, научнике из више области – од књижевности, преко права, до филозофије и социологије.

„Покушаћемо да објаснимо ту врсту рефлексије између друштва и књижевности и књижевности и друштва, пре свега на примеру руске књижевности у време Совјетског савеза. Учесници су професори, научници, истраживачи из Србије и Републике Српске који се баве овом темом“, рекао је Антонић.

Антонић је навео да је међу учесницима и професор Мило Ломпар, који је и дугогодишњи истраживач, теоретичар књижевности, те филозоф Мирослав Ивановић и правник Зоран Чворовић.

„Ту су људи различитих струка и они ће говорити о темама које се тичу књижевности и друштва“, истакао је Антонић.

Руководилац Одјељења за књижевност Мило Ломпар рекао је да ће на данашњем скупу у Андрићевом институту освијетлити, из различитих песрпектива, од перспективе друштвене теорије, преко историјске реконструкције до књижевних облика совјетске епохе руске историје.

„Руска историја у својој сложености има период који остаје репрезентативан и битан и у данашњем времену и на овом скупу говориће социолози, антрополози, филозофи, културни историчари који ће осветлити неке од битних аспеката те историје у 20. веку у свој контроверзности различитих и не увек подударних дејстава“, истакао је Ломпар.

Првој сесији предсједава Мило Ломпар, а учесницима скупа обратиће се Мирослав Ивановић, који ће говорити о теми „Однос друштва, идеологије и књижевности у СССР: мит и реалност“ и Весна Тријић – „Совјетски писац као идеологема: Кратка биографија А. А. Дармолатова Данила Киша“.

Потом ће Ломпар говорити о теми „Руски и совјетски `либерални` емигранти: Александар Херцен и Нина Берберова“ и Бошко Милосављевић о теми „Свијет Русије /Совјетског савеза/ и Киргизије у дјелима Чингиза Ајтматова“.

Предвиђена је и пројекција документарно-играног филма „Траговима свједока“.

У оквиру друге сесије предвиђено је обраћање Дејана Мировића, који ће говорити о теми „Устав СССР из 1936: формалне правне норме и њихова примјена“, Зорана Чворовића о теми „Политика украјинизације као примјер рјешења националног питања у раној фази СССР-а“, те Слободан Антонић о теми „Спор око Солжењицина“.

Потом ће се учесницима скупа обратити Владимир Димитријевић, који ће говорити о теми „Нови мученици Свете Русије: свједочења и записи о страдању Цркве под комунизмом“ и Милан Брдар.

Трећа сесија, у оквиру које је предвиђена дискусија, почиње у 17.00 часова, а предсједаваће Мило Лопмар.

Дводневни научни скуп „Русија у совјетској епохи: друштво и књижевност“ одржава се у организацији Одјељења за књижевност и друштвених наука.

СРНА