НАУЧНИ СКУП „СРПСКА КЊИЖЕВНОСТ КАО ОСНОВА СРПСКОГ ЈЕЗИКА”

18. маја 2019.

0C0A9732

У Андрићевом институту у Андрићграду од 10. до 12. маја одржан је научни скуп на тему „Српска књижевност као основа српског језика“ на којем је учествовало 17 професора универзитета из Србије и Републике Српске.

Скуп је организовало Одељење за српски језик Андрићевог института начијем је челу проф. др Милош Ковачевић који је приликом отварања самог скупа рекао да је српска књижевност данас подељена на две струје када су у питању српски језик и српска књижевност. Ковачевић је напоменуо да се аутори којки су писали и пишу на српском језику одувек међу собом, а неретко и научно, деле на оне који прате Вуков модел у изразу, док су други они који од овог модела одступају творећи нове речи и изразе, али идући и даље од тога.

0C0A9726

Као и претходни скуп, овај је такође значај по томе што су учесници били делом књижевни критичари, а делом лингвисти, што доприноси разноликости у обрађивању тема које Одељење за српски језик Андрићевог института бира за своје научне скупове.

 

Наредни скуп који организује Одељење за српски језик Андрићевог института посвећен је лауреату „Велике награде Иво Андрић“ Горану Петровићу и биће одржан од 7. до 9. јула.

Scroll to Top