Отворена изложба фотографија првог ратног фоторепортера

10. јуна 2015.

Izlozba slika prvi svetski rat

У Галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту 10. јуна 2015. године отворена је изложба око 60 фотографија из Првог свјетског рата, аутора Ристе Марјановића, под називом „Немојте нас заборавити“.

Кустос и историчар Народног музеја у Шапцу, који је приредио изложбу, Бранислав Станковић каже да је ријеч о фотографијама посвећеним добровољцима у Великом рату, првог ратног фоторепортера Ристе Марјановића, који је рођени Шапчанин.

„Мислим да је ово веома значајан пројекат, као и сваки сличан пројекат који се односи на тај период“, навео је Станковић.

Он је рекао да је изложба мисија да се не заборави оно што је било, те да би млади људи требало да буду „инфицирани“ истином о прошлости како би је боље разумјели.

„Послије Лувра изложба је отворена у Лондону, а затим у САД, а ове фотографије су вечерас изложене у Андрићграду“, рекао је Станковић, додајући да изложба може да се гледа као сликовница Великог рата.

Он је истакао да је изложба посвећена добровољцима који су дошли из свих српских земаља, Европе, Америке да помогну Србији и угроженом српском народу.

„Фотографије Ристе Марјановића, као убједљив и вјеродостојан свједок минулог времена, и након једног вијека не остављају нас равнодушним, а захваљујући томе, загледани у његове фотографије настале у великом рату, можемо да осјетимо мирис запаљених кућа и безнађе збјегова“, рекао је Станковић.

Срна

Scroll to Top