Одржана Међународна конференција јапанолога

30. августа 2016.

IMG_4764

У Андрићевом институту у Андрићграду у периоду од 25. до 28. августа одржана је 29. Међународна конференција јапанолога под називом „Настава јапанског језика у свијету“ која је окупила 40 учесника, професора јапанског језика из цијелог свијета. Организатори скупа били су Андрићев институт и Филолошки факултет Универзитета у Београду.

Учешће на конференцији узели су професори са Токијског универзитета за стране језике, Кјото универзитета за стране језике, Шизуока, Кобе, Тојаме, Сока и Васеда, као и професори јапанског језика са најугледнијих универзитета у Њемачкој, Француској, Аустрији, Мађарској, Канади и Србији.

Према ријечима руководиоца Одјељења за оријенталистику при Андрићевом институту, проф. др Љиљане Марковић, ово је највећа међународна конференција оријенталиста до сада: „Наш народ ове године слави 40 година проучавања јапанске културе и језика у Србији и ми овај јубилеј обележавамо на најлепшем месту“.

IMG_4773

Професор јапанског језика на Филолошком факултету у Београду, Дивна Тричковић, каже да је овај научни скуп посвећен настави јапанског језика на различитим странама свијета и додала да је интересовање за учење овог језика све веће и да прераста ниво факултативног. Неке од тема скупа односиле су се на филозофију наставе, филозофију језика, граматику, утицај информационе револуције на учење јапанског језика.

Учесник научног скупа Мураками Јошифуми из представништва Јапанске фондације у Будимпешти, навео је да се ова конференција сваке године одржава у другом европском граду и додао да треба његовати ову традицију јер је ово идеална прилика да професори размјене своја мишљења и искуства о одржавању наставе јапанског језика, што ће им омогућити да унаприједе свој рад. На конференцији је Јошифуми одржао излагање о предностима коришћења онлајн система у комуникацији наставника и њиховом утицају на квалитет наставе.

Scroll to Top