Завршена научна конференција „Иво Андрић у нашем времену

13. октобра 2017.

IMG44_1329

Пленарним предавањем Емира Кустурице и проф. др Јована Делића отворена је научна конференција „Иво Андрић у нашем времену“ која је одржана у Андрићевом институту у организацији Одјељења за књижевност.

Говорећи о Иву Андрићу Емир Кустурица га је назвао свевременим путоказом: „Иво Андрић је вјероватно најзначајнија личност рођена на овом тлу. Он је своје искуство црпио из народне поезије и из Његоша кога је у свом есеју на најбољи начин описао. Ја мислим да га поређења и увођења нових ликова чине нашим најсавременијим писцем.“

И сам издвојивши неколико паралела Андрића и садашњости, учесницима конференције пожелио је добре научне сате које ће провести у заједничком размишљању о томе шта се може извести као синтеза искуства из Андрићевог дјела и примијенити на живот којег ми живимо.

IMG_1349

Проф. др Јован Делић одржао је предавање „Зашто Андрић у нашем времену?“ при чему је истакао да је опус Андрићевог дјела толики да свакоме даје могућност да говори о оним његовим дијеловима која га највише интересују, а која до сада нису била истражена.

Разматрајући важност говорења о Андрићу данас, проф. Делић се осврнуо на однос између Ива Андрића и Меше Селимовића. „Прошлост је оно што остаје, рекао је Андрић на питање Меше Селимовића зашто пише о прошлости. То је једна од најдубљих истина и једна од најбољих истина ове поетике. Пишући о прошлости као ономе што остаје Андрић пише о вјечности.“

Програм научне конференције је настављен у току истог дана излагањима 40 учесника. У вечерњим сатима је одржана промоције књига „Иво Андрић и Дубровник“ и „Вечна присутност Његошева“ у издању Андрићевог института.

Scroll to Top