Отворен Андрићев институт

28. јуна 2013.

Otvoren Andricev institut

У Андрићграду, 28. јуна 2013. године отворен је Андрићев институт, чији ће директор бити прослављени српски режисер и идејни творац града од камена Емир Кустурица.

Церемонији отварања Института присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, чланови Владе Републике Српске и велики број представника политичког, културног и јавног живота Српске и Србије, свештенства, дипломатског кора у БиХ и грађана.

Додик је присуствовао и првој сједници Управног одбора Андрићевог института, који је отворен тачно двије године након почетка изградње Андрићграда.

На оснивачкој скупштини су, осим Кустурице, учествововали и историчар Чедомир Антић, књижевник Матија Бећковић, савјетник председника Реублике Српске Перо Симић, савјетник у београдској Задужбини Иве Андрића Жанета Ђукић-Перишић, те секретар Института Данка Митровић.

У Андрићевом институту промовисана је књига „Писац и прича – стваралачка биографија Иве Андрића“, аутора Жанете Ђукић-Перишић.

На промоцији је говорио Кустурица, а одломке из књиге читала је београдска глумица Стела Ћетковић.

Рад Андрићевог института финансираће двије владе, Републике Српске и Србије.

У 1.485 метара квадратних смјештен је институт друштвених наука и умјетности, модеран и међународно значајан, са властитом продукцијом.

Према Кустуричиним ријечима, опсег рада биће „све референтно за времена која долазе“, биће то „мјесто окупљања најумнијих и најутицајнијих представника народа“.

Ускоро ће бити установљено и престижно, финансијски најиздашније књижевно признање у овом дијелу Европе, Андрићева награда /до 100.000 евра/.

Истог дана отворена је и нова управна зграда предузећа „Хидроелектране на Дрини“, а  у вечерњим часовима, на Тргу Николе Тесле, одржан је концерт „Но смокинг оркестра“.

У новоизграђеном и још незавршеном храму Светог великомученика кнеза Лазара и светих српских јунака у Андрићграду, на Видовдан, служена је прва Света архијерејска литургија.

У оквиру богатог програма обиљежавања друге године од почетка изградње Андрићграда, 27. јуна 2014. године у Вишеграду, Академија наука и уметности Републике Српске промовисала је своја нова издања у Андрићграду. У вечерњим часовима на новоизграђеном Тргу Његоша одржан је и концерт групе „Ван Гог“.

Изградња Адрићграда, или како га неки зову, Вишеградске ренесансе, почела је 28. јуна 2011. године, на ушћу Рзава у Дрину.

Тада се, уз звуке багера, заорила „Кармина Бурана“, у извођењу Симфонијског оркестра РТС из Београда, чиме је означен почетак стварања јединог града у историји цивилизације посвећеног једном писцу – Иви Андрићу и његовом дјелу.

СРНА

Scroll to Top