Отворена изложба „Гаврило Принцип и Млада Босна“

26.11.2023

У Галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту у Андрићграду данас је отворена документарна изложба „Гаврило Принцип и `Млада Босна`“ чији је аутор историчар Милош Војиновић.

Изложба садржи фотографска свједочанства о сарајевском атентату, Гаврилу Принципу и револуционарној организацији „Млада Босна“.

Војиновић је рекао новинарима да је ово покушај да се први пут на једном мјесту сакупе фотографије које имају везе са Сарајевом тих дана, са животом атентатора прије и након атентата, као и оне које свједоче о постављању и рушењу споменика који имају везе са сарајевским атентатом.

Он је навео да тематска поставка обухвата грађу из бројних приватних збирки, библиотека и архива у БиХ, Србији и Аустрији.

„Прва целина односи се на фотографије са слободе, јер сматрам да је погрешно да о Принципу и другим Младобосанцима сведочимо на основу фотографија које су настале као део полицијске истраге. Због тога је важно да направимо контраст фотографијама насталим у затвору и да прикажемо и оне које су настале на слободи“, појаснио је Војиновић.

Руководилац Одјељења за историју Андрићевог института Мирослав Перишић говорио је о мотивима који су покренули Војиновића да фотографијама допуни, али и негира знања о сарајевском атентату, који је покренуо лавину историјских догађаја.

„Ово је, по броју до сада непознатих фотографија о Гаврилу Принципу и `Младој Босни`, велики истраживачки резултат Милоша Војиновића“, рекао је Перишић.

Изложба „Гаврило Принцип и `Млада Босна`“ први пут је јавности представљена ове године на Видовдан у Новом Саду.

Изложба у Галерији „Петар Лубарда“ биће отворена наредних 15 дана.

СРНА