ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ЉЕТОПИСА „СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ШКОЛЕ У БиХ“

04.11.2019

0C0A4893

У Андрићграду отворена је изложба љетописа „Српске православне школе у БиХ“, која обухвата период од 1856. године до Првог свјетског рата, а приредила је кустос Педагошког музеја у Београду Александра Миловановић.

Миловановићева је навела да је ријеч о 32 љетописа, која се налазе у оригиналу у Педагошком музеју, гдје су похрањени најмање 40 година.

Она је истакла да је изложба свједочанство о јединству српског народа, о чувању ћирилице, о школовању младог нараштаја који ће касније постати српска елита.

„За ова 32 љетописа можете сазнати целокупну историју те школе, али не само школе, јер ту је уписан и друштвени живот. Ако се вратимо на тај период, већина нас зна да су се школе саме финансирале уз помоћ богатих трговаца, мецена, да су књиге долазиле из Србије, а учитељи из Далмације и Војводине“, рекла је Миловановићева.

Према њеним ријечима, у љетописима је материјални доказ о постојању и раду школе у том тренутку.

Изложба љетописа је постављена у Галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту.

Горица Ћећез из Галерије „Петар Лубарда“ рекла је да ова изложба свједочи о борби српског народа за право на образовање и очување српског језика и писма.

Она сматра да њено приказивање у Андрићевом инситуту доприноси развоју здравијег и одрживијег културног идентитета српског народа са обје стране Дрине.

Ћећезова је напоменуо како континуираним радом обликују градску културно-умјетничку слику, те да су у предходном периоду приступили реализацији значајних изложби референтних умјетника домаће ликовне сцене.

Она је додала да је галерија, поред умјетничких, неријетко била домаћин документарним изложбама приређеним у сарадњи са многобројним архивима, музејима и другим установама од општег националног значаја.