Отворена изложба „Млада Босна и Сарајевски атентат“

31. августа 2014.

Izlozba u Institutu

Вриједна документарна грађа о Сарајевском атентату

Предсједник Матице Српске Драган Станић свечано је, у Галерије Андрићевог института у Андрићграду, отворио изложбу архивске грађе „Млада Босна и Сарајевски атентат“ која својом едукативношћу на најбољи начин осликава прилике уочи, за вријеме и након Сарајевског атентата.

Обраћајући се бројним посјетиоцима, Станић је посебно нагласио да се Срби никада нису покоравали освајачима, што је у пракси доказано безброј пута, па и у случају Сарајевског атентата.

Он је нагласио да је ово изузетно вриједна и документарно богата изложба, чији је аутор Бојан Стојнић, помоћник директора Архива Српске из Бањалуке.

Стојнић је истакао да је изложба подијељена на пет тематских цјелина и садржи документе који не дозвољавају да се фалсификује историја.

Највриједнији експонати на самој изложби су преписке између чланова „Младе Босне“, те извјештаји о страдању српског народа у БиХ за вријеме Првог свјетског рата, а оно што представља посебну архивску вриједност су фотографије, које приказују вјешања по БиХ и затварања по концентрационим логорима.

Станић је најавио да ће посјетиоци Андрићграда у Вишеграду ову изложбу, којом се обиљежава 100 година од избијања Првог свјетског рата, моћи видјети до 20. септембра.

„Истовремено, изложба креће и по Србији. Прва дестинација је Београд, гдје ће бити постављена 15. септембра у Архиву Југославије, а отвориће је Небојша Радмановић, српски члан Предсједништва БиХ“, потврдио је Стојнић.

На свечаном отварању изложбе краћим бесједама публици су се обратили и члан Управног одбора Андрићевог института Боривоје Милошевић, директор Архива Српске Душан Поповић и један од оснивача покрета „Позитивна Српска“ Далибор Рачић.

Оганизатор изложбе је покрет „Позитивна Српска“ из Бањалуке.

СРНА

Scroll to Top