Отворена изложба радова „Модерна“

20.01.2020

0C0A5202-750x500

У галерији Лубарда у Андрићевом институту отворена је изложба радова ремек-дјела српске модерне под називом „Модерна“ из колекције Куће легата, чији је аутор Дина Павић.

Изложбу је отворио в.д. директора Куће легата Филип Брусић Ренауд који је истакао да Кућа легата трећи пут гостује у Андрићграду.

– Овом изложбом Кућа легата обиљежава 15 година свог постојања. Ми смо основани са задатком да се старамо о легатима и збиркама које су граду Београду поклонили његови грађани и умјетници – рекао је Ренауд.

Изложени су радови Петра Лубарде, Милана Коњовића, Марка Челебоновића, Олге Јеврић, Олге Јанчић, Милене Јефтић Ничеве Костић, Косте Богдановића, Љубице Цуце Сокић, Миленка Шербана, Саве Шумановића, Петра Добровића, Ристе Стијовића и Недељка Гвозденовића.

0C0A5153-750x500

Аутор изложбе Дина Павић рекла је да су изложена 23 рада умјетника који представљају дио колекције Куће легата, под тематиком модерне.

– Изложба има двоструки значај, да представи све богатство савремене умјетности 20. вијека коју баштини Кућа легата и да укаже на традицију поклањања коју су његовали заслужни грађани – истакла је Павићева.

Публика у Вишеграду ће до 25. фебруара имати прилику да види најзначајније ауторе српске модерне.

Руководилац галерије Лубарда Горица Ћећез рекла је да изложба представља дио ликовног програма филмског и музичког фестивала Кустендорф и да употпуњује мисију којом се фестивал руководи већ 13 година.

0C0A5144-750x500

– Ова изложба је још једна у низу изузетних изложби које су плод сарадње двије установе и њен значај је у томе јер обухвата цијели један умјетнички правац у чијем оквиру су стварали неки од најзначајнијих умјетника српске ликовне сцене – навела је Ћећез.

Изложбу су подржали Министарство културе и информисања Србије, Секретаријат за културу града Београда и Андрићев институт из Вишеграда.