Катарина Недељковић излагала у Галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту

8. марта 2017.

IMG_6977[1]

У суботу 4. марта 2017. године у Галерији Андрићевог института „Лубарда“ свечано је отворена изложба младе умјетнице из Крагујевца, Катарине Недељковић.

Недељковићева је мастер умјетник из области примјењених умјетности и дизајна, а вишеградској ликовној публици је представила свој умјетнички опус кроз цртеже, слике и просторне инсталације. На радовима младе ауторке опажа се ликовно, уобличено самопоуздање, смјелим избором, комбинацијом тонова, прецизним и правилно изведеним цртежом.

„Бавим се људском перцепцијом, социјалном темом људи који се боре са друштвеном страном живота, укључујући утицај медија, технологија и животног стила“, рекла је Недељковићева и истакла да медији деградирају идентитет, породицу, заједницу и самог субјекта, који је све мање субјекат, а све више поље у коме се намећу комерцијални садржаји који условљавају животни стил.

IMG_6963[1]

„Изложени су цртежи који имају улогу да натерају посматрача да се поистовети са њима и да преиспита своје место у друштву. За разлику од цртежа, на сликама ме интересовала међусобна комуникација људи који су у интимном односу и њихова улога је намењена посматрању“, рекла је Недељковићева.

Александра Столић, историчар умјетности, рекла је да је ауторка својом идеологијом и својим начином рада оставила лични печат и врло препознатљив ликовни наступ и додала да умјетница, експериментишући са новим материјалима, цртањем и вајањем елемената фигура излази у тродимензионални простор, гдје чуло вида подређује чулу додира и чулу слуха.

„Она указује на однос човека наспрам иновативних техничких стремљења, који на крају проузрокују углавном само бес и немоћ, упаковане у лед екране, најновије мобилне телефоне и брзу храну“, истакла је Столићева.

IMG_6979[1]

 

Scroll to Top