Сликар Милан Туцовић излагао у Галерији Андрићевог института

17. јануара 2017.

IMG_6338

У Галерији Андрићевог института „Петар Лубарда“ у Андрићграду 13. јануара отворена је изложба академског сликара и вајара Милана Туцовића.

У оквиру поставке изложбе представњено је двадесетак дјела рађених техником уље на платну која су настала у протекле двије године. Збирку је Галерији Андрићевог института уступила колекционарка и позната српска тенисерка Јелена Јанковић.

IMG_6356

Инспирација за настајање ових слика била је песма Војислава Карановића „Представа“. „Суштина те песме је негде у том дечијем осећању, потреба одраслог човека за дечијим осећањем, да ми је да се поново заиграм као дете, да заборавим јер је бити заувек ја тешко. У свакој слици сам ја покушавао да будем неко други, да будем та особа на слици, да будем анђео који крила држи на чивилуку, да будем замишљени стари сликар, да будем глумац у напуштеном позоришту, да будем марионета, да се заиграм у тој игри јер некако сумњам у те идентитете заувек дефинисане које ми носимо јер ми смо у разним ситуацијама неко други“, рекао је Туцовић приликом отварања изложбе. Аутор је изразио наду да ће изложба код посетилаца изазвати лијепа осјећања и да ће их инспирисати на преиспитивање.

Горица Ћећез из Андрићевог института рекла је да је широј јавности приликом помена Андрићграда прва асоцијација туризам, али да је, ипак, примарни циљ и основа овог пројекта култура.

IMG_6358

„Андрићев институт је у протеклим годинама кроз програм Галерије и самим приређивањем многобројних изложби значајних савремених ликовних представника подигао културу наше заједнице на ниво који му сигурно припада. Многобројне изложбе, Сајам књига, два велика Сајма вина, тематске изложбе и богат културно-умјетнички програм понудили смо омладини јер је на њима акценат да виде које су праве вриједности, а у вези су са нашом културом, традицијом и умјетности“, додала је Ћећезова.

 

Scroll to Top