Тијане Којић се представила изложбом „Скепсис“ у галерији Андрићевог института

8. јуна 2017.

IMG_5165

У Галерији „Лубарда“  Андрићевог института 27. маја у 19 часова отворена је изложба младе београдске умјетнице Тијане Којић под називом „Скепсис“.

Изложбена цјелина „Скепсис“ је природни наставак или нови слој претходног циклуса под називом „Стратум“, приказаног београдској публици у Галерији Графички колектив почетком 2016. године.

„Карактеристика ове поставке је у доминацији хоризонтала. „Скепсис“ је потреба за посматрањем и разматрањем која, иако то није нужно, често своје разрешење добија у облику сумње“, рекла је Којићева новинарима, додавши да је ово њено прво излагање у Републици Српској. „Та сумња јесте полазишна тачка у оквиру које се креће свет који је представљен у овој амбијенталној средини. Она је инспирисана стањем које сумња нуди испуњавајући амбијент наших живота и у ретроспекцији једним осећајем немира.“

Уредник програма Галерије Андрићевог института, Горица Ћећез, рекла је да се Галерија труди да годишњи изложбени програм буде разнолик, да обухвати што више различитих ликовних медија, али да квалитетом остане на путу циља којег је поставила по свом оснивању 2014. године.

„Вечерашња изложба у Галерији Андрићевог института је технички најзахтјевнија, али и  најинтересантнија поставка до сада. Посјетиоци и љубитељи умјетности ће вечерас, а и наредних дана, имати прилику да погледају јединствену изложбену цјелину амбијенталног карактера коју чине радови настали на алуминијској подлози у медијима цртежа, слике и графике“, истакла је Ћећезова приликом отварања.

Ауторка Тијана Којић је дипломирала на Факултету примјењених умјетности у Београду 2011. године. Током досадашњег умјетничког рада, остварила је петнаест самосталних и више од сто двадесет групних изложби у земљи и иностранству. Добитница је низа награда и признања у области сликарства, цртежа и графике, међу којима се издвајају: прва награда на конкурсу Ниш Арт фондације и прва награда за цртеж из фонда Владимира Величковића.

Scroll to Top