Представљен нови број „Историјских свесака“

17. маја 2015.

Borivoje Milosevic

У Андрићевом институту у Андрићграду представљен је 16. број „Историјских свесака“ у којима су публиковани историјски извори из периода Првог свјетског рата.

Централна тема овог броја је рад „Дипломатски извори из Беча 1874 – 1914“, који је приредио директор Архива Србије Мирослав Перишић.

Промовишући нови број, историчар Боривоје Милошевић рекао је да ће историјске свеске, почевши од овог броја објављивати извјештаје посланства, Кнежевине, а касније Краљевине Србије, од 1874. до избијања Првог свјетског рата.

„Ови документи су изузетно важан прилог за познавање српско-аустроугарских односа крајем 19. и почетком 20. вијека који су доживјели веома бурну трансформацију у овом периоду и кретали се од пријатељских до крајње затегнутих односа у вријеме Првог свјетског рата“, истакао је Милошевић који је професор Филозофског факултета у Бањалуци.

Он је рекао да документи који буду објављивани представљају једну врсту предисторије Првог свјетског рата.

У овом броју објављен је и наставак рада из претходног броја „Лондонски `Тајмс` о Србији 1915. године“ у коме је описано повлачење српске војске, скупштине, владе и великог броја цивила, а текстове је приредила и са енглеског језика превела Маша Милорадовић.
„У чланку `Српски добровољци у руској револуцији` говори се о животу припадника српског добровољачког корпуса у Русији 1918. године“, каже Милошевић и додаје да је то врло интересантан временски период, јер је то вријеме револуције у Русији.

Читаоци ће се у чланку „Први светски рат из угла српских уметница“ упознати о мање познатим животним судбинама српских умјетница и књижевница.

У наредном, 17. броју „Историјских свесака“, биће објављено лично истраживање професора Боривоја Милошевића о томе како је Гаврило Принцип представљен у америчкој штампи у периоду Првог свјетског рата.

СРНА

Scroll to Top