Представљена „Сабрана дјела“ Матије Бећковића

16. септембра 2014.

Sabrana djela Matije Beckovica

У згради Српске академије наука и умјетности /САНУ/ у Београду, 16. септембра 2014. године представљена су дванаестотомна „Сабрана дјела“ књижевника и академика Матије Бећковића, која су издали Андрићев институт из Вишеграда, „Штампар Макарије“ из Београда и „Октоих“ из Подгорице.

Дописни члан САНУ Миро Вуксановић истакао је да је Бећковић јединствена појава тиме што је истовремено и глумац и редитељ својих текстова, „што приличи заточнику српског језика и српског стиха какав је Матија Бећковић“.

„У 12 књига сабраних дела Матије Бећковића имамо на једном месту први пут оно што је достигло врхунац у савременој српској књижевности, када је реч о поезији и о моћима и искушавањима српске речи“, рекао је Вуксановић на промоцији.

Академик Матија Бећковић рекао је да се објављивање сабраних дјела некада чинило само на крају пишчевог живота, а да се у данашње вријеме појављују „сваки час“ захваљујући љубитељима поезије, „који је нису издали“.

„Издали су је издавачи и критичари, али нису читаоци, љубитељи поезије који улазе у траг и песничким књигама и песницима и не слушају шта их сваки дан убеђују да је време поезије и песника прошло. У нашем народу живи свест да је књига најважнија, да је језик једино што имамо и да се у поезији не лаже“, рекао је Бећковић новинарима на промоцији.

Епископ црногорско-приморски Амфилохије, који је присуствовао промоцији, рекао је новинарима да је Матија Бећковић један од изузетних пјесника српског народа, који има истински дубоки доживљај тајне људског живота, утемељен на личности Христа Богочовјека.

„Сматрам да ми немамо трећега који би био раван Његошу и Матији Бећковићу“, закључио је владика Амфилохије.

Представљању Бећковићевих „Сабраних дјела“ присуствовали су, између осталих, члан Сената Републике Српске академик Алекса Буха, бивши предсједник Демократске странке Србије Војислав Коштуница, чланови САНУ и бројна публика.

СРНА

Scroll to Top