ПРОФЕСОР ЈОВАН ДУШАНИЋ

13.01.2020

Untitled1

У оквиру циклуса предавања „Српски 20. век“, у Андрићевом институту је у петак 27. децембра одржано предавање проф. др Јована Б. Душанића насловљено са „Економски осврт на маргине српског 20. века“.

– Пет година након Милошевићевог чувеног пророчког говора након силаска са власти, Џон Норис, један од главних америчких преговарача приликом закључивања војно-техничког споразума и Резолуције 1244, објавиће књигу Путања судара: НАТО, Русија и Косово. Предговор за ову књигу написао је Строб Талбот, заменик државног секретара САД у периоду 1994–2000. године и главни преговарач САД-а за време НАТО агресије код кога је Џон Норс, аутор књиге, био портпарол за односе са јавношћу. У предговору насловљеном „НАТО као међународна заједница“, Талбот је отворено објаснио праве мотиве НАТО агресије на нашу земљу. Он дословно пише како је југословенско супротстављање радикалним политичким и економским реформама, а не тешко стање косовских Албанаца, било разлог бомбардовања – наглашава Душанић.

– Академик Милорад Екмечић истиче да је америчку стратегију према Србији формулисао Дејвид Гомперт, а иза које стоји Стејт департмент. Гомперт је био председник РАНД корпорације, члан Националног савета безбедности председника Буша и формално члан америчке владе. У чланку Како поразити Србију? он пише: „Упоран економски и медијски рат против Србије, после одређеног времена мора да обори београдски режим, омогући боље решење, да је индустријски сломи. Упрошћавања животних услова морају створити притисак за промене. Изолација и беда морају произвести демократску револуцију и довести на чело вође које желе да Србија нађе место у друштву нација. Морамо бити спремни да Србију држимо у карантину све док не буде искорењен вирус који она у себи носи.“ – рекао је Душанић.