Промоција књиге „Саздаде се бела црква“, у издању Андрићевог института

07.02.2020

157155

У Матици српској у Београду представљена је књига „Саздаде се бела црква: српско народно стваралаштво Косова и Метохије“, аутора Валентине Питулић, у издању Андрићевог института из Андрићграда.

– Књига говори о српском народном стваралаштву Косова и Метохије, као извору за проучавање етнопсихолошке функције усменог наслеђа Срба са ових простора у очувању нашег културног идентитета – од древних симбола и обичаја паганског порекла до хришћанске симболике у записима домаћих и страних истраживача – рекла је Питулићева.

„Неодољивост народне снаге“ коју је Јован Деретић осјећао у српским пјесмама, захваљујући народном памћењу и истраживачким напорима и посвећености професора Валентине Питулић, жива је на страницама ове књиге, оцијењено је на промоцији књиге која је одржана синоћ.

О књизи су говорили и рецензенти књиге Бошко Сувајџић и Јован Пејчић.

Скуп су поздравили предсједник Матице српске Драган Станић и руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института из Андрићграда Александра Вранеш.

У умјетничком програму учествовали су Исидора Поповић, која је водила програм и казивала стихове из народних пјесама косовскометохијског стваралаштва, и ученик другог разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ Георгије Мркић, који је извео пјесме „Славни граде“ и „Навали се Шар-планино“.

Представљању књиге присуствовали су и чланови Косовскометохијског одбора Матице српске, чије је предсједник аутор књиге Валентина Питулић.

Андрићев институт у Андрићграду објавио је до сада 70 монографских публикација и покренуо три периодичне публикације, са циљем да доприноси проучавањима српске историје, науке о књижевности и о језику и културе, постављајући их увијек у широки компаративни контекст.