Успјешно завршена Прва Љетња школа Академије „Андрић“

3. августа 2014.

Akademija Andric

У Андрићевом институту у комплексу Андрићграда, додјелом награда за најбољи есеј на тему „Први станари Андрићграда“ завршена је прва љетња школа Академије „Андрић“ за 50-оро студената са девет универзитета из Републике Српске и Србије на којима се изучавају српски језик и књижевност.

Декан филолошког факултета Универзитета у Београду Александра Вранеш, организатор овог едукативног семинара, каже да је захваљујући Андрићевом институту у Андрићграду садржај љетње школе за студенте био квалитетно осмишљен уз приступ теми Првог свјетског рата у књижевности са више аспеката, а полазници су имали прилику и да гледају филмове у биоскопу „Доли Бел“ на исту тему.

„Предавања су наишла на добар пријем код студената тако да ова летња школа показује своју потпуну оправданост и неопходност у нашем друштву. Верујем да ће племенита мисао професора Емира Кустурице да се оформи Андрићев институт у недрима овог прелепог града постати уједињујуће место за научнике Републике Српске и Србије“, казала је професор Вранеш.

Последњег дана љетње школе Академије „Андрић“ предавања је одржао Александар Јерков, професор српске књижевности 20. вијека, књижевни критичар и управник Универзитетске библиотеке у Београду. Оцјењујући рад Академије „Андрић“, он је рекао да су студенти са свих српских универзитета на којима се проучава србистика врхунска публика, а истовремено наша инвестивција у нашу будућност.

„Ради се о младим, паметним људима, који су потпуно посвећени нашој култури и видети их заједно на једном извору, где им је омогућено да се упознају са Андрићевим делом и размењују знања међу собом, а пре свега да се упознају са овом бригом која је овде показана, не само у Андрићевом опусу него и у целом нашем културно-историјском памћењу; то заслужује само највише оцене и највеће похвале“, истакао је професор Јерков.

За комплекс Андрићград он је изјавио да сви сада могу да сагледају цјелину овог изванредног пројекта и виде шта је све овде за кратко вријеме постигнуто.

„Посебно морамо бити срећни и задовољни што је то одмах пронашло своју намену, јер Андрићград није само једна туристичка станица већ много више од тога, то је место за интелектуални и духовни живот не само овога краја него српске културе у целини и њених односа са другима“, рекао је Јерков у свом обраћању за медије.

И остали предавачи, професори филолошких и филозофских факултета у Бањалуци, Београду и Новом Саду, који су узели учешће на љетњој школи Академије „Андрић“ мишљења су да је ова школа била велики успјех и да се најзад ствара један облик дјеловања који неке друге развијене средине одавно имају, а који ће нама Србима много значити.

Студенти пуни позитивних утисака

О успјеху љетње школе Академије „Андрић“ говорили су и њени полазници.

„Обогатили смо наша знања о Првом светском рату о многим ауторима о којима ништа нисмо знали и чија дела су била запостављена“, казала је Теодора Мицић, студент Филозофског факултета у Нишу.

Дејан Беговић, студент Београдског универзитета, истиче да су полазници у оквиру љетње школе отпочели велику ствар која ће се убудуће развијати са факултетом лијепих умјетности, гдје ће се изучавати позоришна, филмска и остале умјетности.

„Спојила нас је љубав према књижевности, према Иву Андрићу и уметности уопште. Посебна ми је част што сам обогатила своје знање овде у Андрићграду и Андрићевом институту“, преноси своје утиске Милица Алексић, студент Универзитета у Нишу, која додаје и да је први пут у Босни.

Маријана Стојковић изучава српски језик и књижевност на Филозофском факултету у Косовској Митровици и каже да су предавања о Првом свјетском рату на њу оставила снажан утисак.

„Овдје смо научили много о нашим прецима, књижевним ствараоцима, затим о нашем нобеловцу Иву Андрићу. Можда више никада нећемо имати овакву прилику“, казала је Стојковићева.

Вишеграђанка Милица Николић студент је Београдског универзитета и поносна је што је љетња школа одржана баш у њеном граду и Андрићевом институту.

„Поред лијепог дружења са својим колегама памтићу ову школу по изврсним предавањима наших професора, који су спојили књижевност и историју и који су нам пренијели знање о писцима чија су дјела и живот везана за Први свјетски рат“, нагласила је ова студенткиња.

Као још један позитиван резултат љетње школе Академије „Андрић“ у Андрићграду је идеја студената да се покрене часопис у електронском издању, гдје ће бити сабрани сви њихови радови на теме задате током овог едукативног дружења. Иначе, 50-оро студената са девет српских универзитета, полазници Прве љетње школе у Андрићграду, постали су почасни чланови Андрићевог института, као заједничке институције Републике Српске и Србије.

РТРС – Мира Андрић

Scroll to Top