Завршен научни скуп ,,Гозба и књижевност“

18. децембра 2018.

0C0A0564

У Андрићевом институту у Андрићграду данас је завршен тродновни научни скуп „Гозба и књижевност“, који је окупио еминентне професоре из Републике Српске и Србије.

Руководилац Одјељења за књижевност Андрићевог института Александра Вранеш истакла је да је током три дана овог научног скупа било више значајних догађаја.

„Имали смо прилику да чујемо предавање Гидеона Грајфа о Јасеновцу као Аушвицу Балкана. Предавање је било изузетно потресно – како по својој истинитости, тако и по чињеници да све то чујемо из уста једног страног истраживача који има изузетно прецизне податке и саопштава их на врло потресан начин“, рекла је Вранешева.

Она је навела да је одржана и промоција књиге Емира Кустурице „Шта ми ово треба?“, за коју је оцијенила да ће имати бурну будућност и велики број читалаца и која је, као и претходне Кустуричине књиге, врло провокативна, интригантна, тачна и која предвиђа многе догађаје.

131169

Вранешева је напоменула да је научни скуп „Гозба и књижевност“ у Андрићевом институту привукао велики број Вишеграђана.

„Значајан број истраживача и наставника посветио је пажњу овој теми и посматрао гозбу у књижевности са становишта вредног, обичајног, традицијског, естетског и филозофског становишта, склапајући на једном месту увиде у српску и у енглеску књижевност, те у старогрчку књижевност и филозофију“, напоменула је Вранешева.

Она је подсјетила и да је одржано предавање академика Љубодрага Димића о теми „Српски 20. вијек“.

„Андрићев институт и на крају године, у време када се сви посвећујемо новогодишњим радостима, вредно ради на научном и културном уздизању наше јавности“, нагласила је Вранешева.

Организатор научног скупа „Гозба и књижевност“ је Одјељење за књижевност Андрићевог института.

Scroll to Top