Завршена научна конференција о дискурсу побједе у књижевности

12. новембра 2018.

0C0A0066

У Андрићевом институту у Андрићграду завршена је дводневна научна конференција „Дискурс побједе у књижевности“, која је окупила еминентне професоре из Републике Српске и Србије.

Руководилац Одјељења за књижевност при овом институту Александра Вранеш рекла је да се конференција одржава у вријеме када се обиљежава важан датум у српској и свјетској историји – Дан примирја у Првом свјетском рату.

0C0A0032

„Конференција обухвата врло широк распон тумачења дискурса побједе, од народне до савремене књижевности. Апсолутно подразумијева дискурс побједе у цјеловитом канону свјетске књижевности, тако да овдје говоримо и о побједницима старца Милије и о латинском свијету у Андрићевим приповијеткама и о историјским личностима, о стваралаштву Александра Пушкина и других аутора“, истакла је Вранешова.

Она је додала да је планиран увид у јапанску књижевност и у енглеску књижевност за дјецу, а биће ријечи и о дискурсу побједе и пораза.

Редовни професор Филолошког факултета у Београду Ема Петровић рекла је да јој је велико задовољство што је у Андрићграду, с обзиром на то да је Андрић дао велики допринос оријенталистици.

0C0A0059

„Данас смо чули занимљиве реферате посвећене дискурсу слободе у књижевности и остаје само захвалност организаторима Андрићевог института на овом скупу“, додала је Петровићева.

Scroll to Top