Зоран Чворовић: „Век сумрака српске државности и правне традиције“

04.11.2019

0C0A4874

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу Зоран Чворовић рекао је у Андрићграду да догађаји из деведесетих година прошлог вијека показују да је код Срба у већој опасности правна него национална свијест, а да се у савременим условима без српске државе и српског права не може очувати ни српски национални идентитет.

Чворовић је рекао новинарима након предавања у Андрћевом институту под називом „Век сумрака српске државности и правне традиције“ да ови догађаји показују да се Срби у државноправним питањима не сналазе добро.

„Показао сам како се српска државност посебно у новом веку развијала и основна обележја српске државности и српске правне традиције и указао да је период две југословенске државе био период губљења државног и правног идентитета и да смо деведесете године дочекали као погубљени и као сирочићи који нису знали ни вредност државе, ни вредност права“, истакао је Чворовић.

Он је навео да су Срби народ који је имао и Законоправило Светог Саве, Душанов законик и да је велико питање зашто се тако односе према држави и државним питањима и зашто је криза правне свијести код Срба на тако убогом нивоу.

„Странци, односно наши непријатељи, нас лове у ту клопку где ми судимо према примерима, а не према правилима, па онда бирамо да нам универзитете воде лошији, а не бољи. То је само због тога што се не примењује закон него се примењује рођачка, партијска или друга веза. То знају наши непријатељи и одлично се користе том кризом наше правне свести“, рекао је Чворовић.

Он сматра да је Србима потребна национална епска свијест, али да у модерним временима не могу опстати као народ без здраве правне свијести.

Чворовић каже да је српски народ у 20. вијек ушао са двије државе – Краљевином Србијом и Краљевином Црном Гором, а из 20. вијека је, нажалост, изашао потпуно подијељен.

„Деведесетих година је претило да ће Срби потпуно остати без државности. Правну традицију нисмо успели подићи на онај узорни ниво какав је био пре 1918. године, а у државноправном погледу данас Срби имају једну потпуно заокружену државу Србију и државу у настајању Републику Српску, али су након разбијања Југославије остали без много националних територија, раскућено је наше национално имање“, навео је Чворовић.

Предавање је одржано у оквиру циклуса „Српски 20. век“ који организује Андрићев институт.

Чворовић је аутор више књига од којих су најзначајније „Душанов законик у руском огледалу“ и „Право и православље“. Осим научног рада бави се и писањем колумни за многобројне српске портале.